Kom jij ons bestuur versterken?

‘Met ‘eigen’ mensen blijft Bpf Foodservice ‘ons’ fonds’

Bpf Foodservice verzorgt een belangrijke arbeidsvoorwaarde in onze branche: ons pensioen. Daarbij gaat het niet alleen over geld, maar ook over wat er leeft op de werkvloer. Daarom zoekt het fonds bestuurders namens werkgevers in de branche. Het fonds vindt het daarbij belangrijk dat het nieuwe bestuurslid ook werkzaam is in de foodbranche. Een pensioenfonds besturen doe je er niet ‘even bij’. Het is professioneel werk tegen een vergoeding. Jessica Matelski en Gerard Wegh vertellen hierover.

Jessica: Waarom is het goed dat we ons eigen fonds hebben?

Gerard: “Je arbeidsvoorwaarde pensioen hoort bij de cao Groothandel in Levensmiddelen en Foodservice. Val je daaronder, dan bouw je automatisch pensioen op bij ons fonds. Werknemers en werkgevers betalen samen premie. Het gaat om veel geld. Samen houden we het betaalbaar en spreiden we risico’s. Zo is er nu én straks pensioen.”

Jessica: Vind je het goed dat deelname verplicht is?

Gerard: “Het fonds kijkt naar de lange termijn. Want een pensioen is niet iets dat je in 3 jaar bij elkaar spaart. Voor veel mensen is pensioen nog ver weg. Als ik erover begin bij mijn kinderen, krijg ik te horen: ‘Daar zijn wij nog niet mee bezig. Jij wel. Maar ja. Jij bent al in de zestig.’ Feit is dat veel mensen pas laat serieus over hun pensioen gaan nadenken. En tegen de tijd dat je 55 bent, is het vaak te laat om nog een goed pensioen bij elkaar te sparen. Dan is het goed dat die regeling er is vanaf je 21ste en dat we die verantwoordelijkheid samen delen. Veel mensen zijn aan het einde blij dat er voor hen gezorgd is.”

Jessica: Waarom ging jij ooit in het bestuur?

Gerard: “Mijn leidinggevende zat in de werkgeversorganisatie. Hij vroeg mij. Ook nu zoeken we iemand uit de branche, die verbinding legt tussen fonds en werkgever. Met ‘eigen’ mensen blijft Bpf Foodservice ‘ons’ fonds. Daar komt kennis, inzicht en verantwoordelijkheid bij kijken. Ben je geschikt, maar weet je weinig van pensioen? Dan leiden we je op.”

'We zoeken iemand uit de branche,
die verbinding legt tussen fonds en werkgever'

Gerard: Hoe was jouw start in ons bestuur?

Jessica: “Het bestuur wilde destijds meer diversiteit. Niet alleen meer ervaring, maar een mooie balans tussen ervaring, leeftijd, competenties en de verhouding man/vrouw. Het was een goede match met mij. Ik voelde me meteen thuis. Het bestuur is een groep betrokken en eigenwijze mensen. Dat past mij wel.
Ik kom vanuit een heel andere hoek dan jij. Door mijn achtergrond in vermogensbeheer had ik al contact met pensioenfondsen. Dat waren mijn klanten. Institutioneel beleggen heeft mijn interesse. Zelf beleggen is nu ook erg populair. Maar er zijn maar weinig mensen in staat om dat individueel goed te doen voor een pensioen. Daarom is zo’n collectieve regeling ook zo belangrijk. Zo kunnen een hoop belangrijke zaken voor alle werknemers gezamenlijk worden ingericht, wat kostenvoordeel en efficiëntie oplevert. Het mooie is dat je als werknemer zo veel zaken niet zelf hoeft te regelen. Bovendien kom je niet in de verleiding om het geld voor je pensioen te besteden aan andere dingen. Dat geld is echt voor later. Ik vind het fijn dat ik bezig kan zijn met zowel getallen als mensen. Het is heel concreet en je weet waar je het voor doet.”

Gerard: Wat is typisch voor ons fonds?

Jessica: “Ik werk voor meer fondsen, maar elk fonds is anders. In deze branche beginnen de mensen vroeg aan hun werkdag. Dat hebben wij als bestuur overgenomen; ons bestuur vergadert vaak vroeg. De ervaring is dat pensioenen voor veel van onze deelnemers een lastig onderwerp is. Daarom houden we daar in onze communicatie rekening mee. We proberen alles goed en transparant uit te leggen. Verder is ons bestuur erg divers. Qua persoonlijkheid en qua competenties.”

Jessica: Hoe neem je de kennis van de sector mee in het fonds?

Gerard: “Je weet wat er leeft in de bedrijfstak. Bijvoorbeeld nu met corona: je voelt in wat collega’s meemaken. De een heeft er minder last van dan de ander. Mensen die leveren aan de horeca hebben het moeilijk. Aan hen hebben we betalingsregelingen aangeboden. Afgelopen vergadering hebben we geconcludeerd dat de betalingen nog nooit zo goed zijn nagekomen.
Vanuit mijn HR-rol kijk ik ook naar de administratie. Je kunt zorgen voor een mooie regeling, maar hij moet ook praktisch en betaalbaar zijn. De koppeling met de salarisadministratie, is mij niet onbekend. Onze kennismaking met de branche willen we verder uitbreiden, bijvoorbeeld door te vergaderen op locatie bij bedrijven. Er is veel gebeurd de afgelopen jaren. De tijd dat je twee keer per jaar een vergadering had, is voorbij.“

Jessica: “We hebben nu bestuursvergaderingen, maar elke bestuurder neemt ook deel aan commissies. We werken met externe deskundigen en pensioenuitvoerders. Het is echt mensenwerk en ik vind het mooi om gezamenlijk met de andere bestuursleden nieuwe keuzes te maken.”

Jessica: Hoe combineer je besturen van het fonds met je baan bij Coop?

Gerard: “Mijn advies is: maak goede afspraken met je werkgever. Werk bijvoorbeeld een dag minder. Want het bestuurswerk is geen fulltime job. Het is ook geen vrijwilligerswerk. De vergoeding is marktconform en naar tijdsbesteding. Maar zeg niet je baan op. We zoeken iemand op managementniveau, bijvoorbeeld uit de financiële of juridische hoek.”

Ben jij (of ken jij) iemand met de nodige ervaring, interesse en ambitie? Meld je dan! Heb je vragen over de functie of een vraag aan Jessica of Gerard? Mail onze secretaris Martijn Raaijmakers en Jessica of Gerard bellen je terug. Wil je meer lezen over deze functie? Kijk dan op deze website voor het volledige functieprofiel te vinden is.