Nieuws

Ministerie akkoord met aanpassing verplichtstelling

In de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds staat omschreven welke bedrijven verplicht moeten zijn aangesloten bij het pensioenfonds voor de pensioenregeling van hun personeel. Het ministerie van sociale zaken stelt de verplichtstelling vast.

Het doel is dat in een bepaalde branche alle medewerkers pensioen opbouwen. Daardoor is het niet mogelijk om te concurreren op de arbeidsvoorwaarde pensioen. Dat is dan voor iedereen binnen de bedrijfstak op een zelfde manier geregeld.

Bpf GIL heeft zijn naam gewijzigd in Bpf Foodservice. Ook de verplichtstelling is toen aangepast. Deze aanpassing is nu goedgekeurd door het ministerie, gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee meteen van kracht.

Doel wijziging verplichtstelling

Doel van de wijziging is meer duidelijkheid geven over welke bedrijven nu precies verplicht aangesloten moeten zijn bij ons fonds. Het betreft groothandels voor de foodservice én groothandels in de levensmiddelen. De grootste verandering is de omschrijving van diversiteit aan producten. Groothandels met een beperkt assortiment aan levensmiddelen (behalve de expliciet in de verplichtstelling opgenomen specialistische groothandels) vallen er niet meer onder.

Met de wijziging van de verplichtstelling wil ons fonds verder een einde maken aan een langdurige juridische strijd. In overleg met de sociale partners is de omschrijving van de verplichtstelling aangepast. Daarmee is dus duidelijker welke bedrijven eronder vallen.
Door de wijziging van de verplichtstelling zijn ondernemingen verder vanaf nu verplicht werknemers tussen de 65 en 67 jaar aan te melden.

Vrijwillig aangesloten

Een kleine groep werkgevers valt nu niet meer onder de verplichtstelling. Bpf Foodservice hoopt dat deze werkgevers toch vrijwillig bij het fonds aangesloten blijven. Vanuit het fonds is het absoluut niet de bedoeling om afscheid van ze te nemen. Zij passen nog altijd goed binnen het profiel van het fonds. Ondernemingen die mogelijk niet meer onder de verplichtstelling vallen ontvangen binnenkort een brief over wat de wijziging voor hen betekent en welke keuzes zij kunnen maken.

Lees meer

Het besluit van het ministerie is gepubliceerd in de Staatscourant.