Nieuws

Moet u als gepensioneerde jaarlijks belasting bijbetalen?

De kans is groot dat u als gepensioneerde inkomen ontvangt van meerdere instanties. U ontvangt ouderdomspensioen van één of meerdere pensioenfondsen en waarschijnlijk ook een AOW-pensioen van de overheid. Al deze instanties houden belasting in op het bedrag dat zij aan u betalen.

In het Nederlandse belastingstelsel betaalt u meer belasting naarmate uw inkomen hoger is. In veel gevallen zorgt de optelsom van de verschillende inkomens ervoor dat gepensioneerden te weinig belasting betalen. Over de kleine bedragen los van elkaar wordt het lage bedrag ingehouden, terwijl het totaal bedrag boven een bepaalde grens uitkomt, waardoor er meer belasting betaald had moeten worden. Dat bedrag moet u later bijbetalen.

Heffingskorting

Het is ook mogelijk dat u te veel heffingskorting hebt ontvangen. De algemene heffingskorting is een korting op de belastingen en is afhankelijk van uw inkomen. Deze korting wordt steeds lager vanaf een inkomen van ongeveer € 20.000,-. Ligt uw inkomen boven dit bedrag, dan krijgt u mogelijk te veel heffingskorting. Ook dat moet u later terugbetalen.

Wat kunt u doen?

Vraag zo vroeg mogelijk in het jaar een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst. Dat kan via  Mijn Belastingdienst  of via de Belastingtelefoon: 0800-0543. U gaat dan gespreid over het jaar belasting betalen. Dan hoeft u later niet onverwachts een hoog bedrag aan belasting bij te betalen.

Ook kunt u de instanties waar u pensioen van ontvangt vragen om rekening te houden met andere inkomens bij de inhouding van belasting en de toepassing van de heffingskorting.

Meer informatie

Hebt u vragen over uw pensioen bij ons fonds? Lees de informatie voor gepensioneerden  op deze website. Of neem contact  met ons op. We helpen u graag.