Nieuws

Positieve start Bpf Foodservice: de beleidsdekkingsgraad stijgt

De beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad van ons pensioenfonds kwam eind januari 2017 uit op 104,1%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ongeveer 1,04 euro beschikbaar is. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 103,9%.

2 dekkingsgraden

Ons pensioenfonds heeft twee dekkingsgraden:

  • een actuele dekkingsgraad en
  • een beleidsdekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad wordt aan het einde van elke maand bepaald en is een momentopname. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de actuele dekkingsgraad. Het bestuur bepaalt zijn beleid op basis van, de naam zegt het al, de beleidsdekkingsgraad. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Waarom daalde de actuele dekkingsgraad in januari?

De rente waarmee ons fonds zijn financiële positie moet berekenen is gestegen. Een hogere rente is goed nieuws voor onze dekkingsgraad. Dat betekent namelijk dat ons fonds minder geld opzij hoeft te zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Echter, daardoor werden bepaalde beleggingen minder waard (obligaties). Hierdoor daalde ons vermogen. Als we alleen naar januari kijken, daalde de actuele dekkingsgraad 0,5%.
De beleidsdekkingsgraad volgt langzamer, omdat dit een gemiddelde is. Die steeg met 0,2%. Bekijk hier het overzicht van de ontwikkelingen op de actuele dekkingsgraad in de afgelopen maand.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingen van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was in eind 2016 het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 103,9% en de vereiste dekkingsgraad was 112,3% (stand ultimo 2015).

Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB. In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 12 jaar te verbeteren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf Foodservice zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur