Nieuws

Stijgende trend dekkingsgraad zet door in maart

De beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. 

De beleidsdekkingsgraad van ons pensioenfonds kwam eind maart 2017 uit op 104,7%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, bijna 1,05 euro beschikbaar is. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad nog 104,5%.

2 dekkingsgraden

Ons pensioenfonds heeft twee dekkingsgraden:
•    een actuele dekkingsgraad en
•    een beleidsdekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad wordt aan het einde van elke maand bepaald en is een momentopname. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de actuele dekkingsgraad. Het bestuur bepaalt zijn beleid op basis van, de naam zegt het al, de beleidsdekkingsgraad. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Waarom is de dekkingsgraad gestegen?

In maart is de rente gestegen waarmee het fonds de dekkingsgraad moet berekenen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen. Wij hoeven bij een hogere rente namelijk minder in kas te houden om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Helaas werden onze beleggingen iets minder waard. Daardoor daalde het vermogen met 0,1%. De som van beide ontwikkelingen zorgde voor een verbetering van onze financiële positie in de maand maart met 0,8%-punt. Met als gevolg dat de beleidsdekkingsgraad ook steeg. Bekijk hier het overzicht van de ontwikkelingen op de actuele dekkingsgraad in de afgelopen maand.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingen van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was eind maart het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 104,7% en de vereiste dekkingsgraad was 112,3% (stand ultimo 2016).
Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 10 jaar te verbeteren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf Foodservice zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur