Nieuws

‘Nederland heeft een goed pensioenstelsel’

De Europese Commissie doet eens in de drie jaar onderzoek naar pensioenstelsels van alle landen binnen de Europese Unie (EU).

De uitkomsten publiceert de commissie in het Pension Adequacy Report. Voor Nederland is de uitkomst positief met een paar kanttekeningen.

Elk land anders

Het pensioen is in elk EU-land anders geregeld. De landen zijn in drie groepen te verdelen:

  • inwoners moeten zelf sparen voor hun oude dag, andere voorzieningen zijn er niet;
  • inwoners kunnen zelf sparen én is er is automatisch een staatspensioen geregeld voor de oude dag;
  • inwoners kunnen zelf sparen én een staatspensioen krijgen én sparen via de werkgever (Nederland valt in deze categorie).

Armoede onder ouderen

De Europese Commissie wil voorkomen dat mensen na hun pensioen in armoede moeten leven. Daarom analyseert en vergelijkt de commissie elke drie jaar hoe landen de pensioenen geregeld hebben. De onderzoekers kijken naar nieuwe ontwikkelingen en de toekomstbestendigheid van de stelsels. Daaruit volgen aanbevelingen naar de regeringen van de betreffende EU-landen.

Aanbeveling voor Nederland

De uitkomsten voor Nederland zijn positief: ons land heeft een goed pensioenstelsel. Ondanks dat het de afgelopen jaren minder goed ging, vindt de Europese Commissie ons systeem ‘robuust’; het systeem beschermt ouderen goed tegen armoede.
Er is ook een aanbeveling. De Europese Commissie vindt dat Nederland meer moet doen voor de groeiende groep zelfstandige ondernemers (zzp’ers). Zij zijn vaak niet aangesloten bij een pensioenfonds.
Deze uitkomst is niet nieuw. Sociale partners (vakbonden, werkgevers en politiek) zijn druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw pensioenstelsel. De opkomst van de zzp’ers en het feit dat veel van deze ondernemers (te) weinig pensioen opbouwen, is daarin een van de aandachtspunten.

Meer weten?

Het rapport (in het Engels) staat online op de website van de Europese Commissie.

Bron: Europese Commissie