Nieuws

Wat wil de Nederlander weten over zijn pensioen?

De meeste Nederlanders willen uitgebreide informatie ontvangen over hun pensioen. Aan de hand daarvan kijken ze of ze nu in actie moeten komen voor hun pensioen.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM is een belangrijke toezichthouder in de pensioenwereld. Met deze uitkomsten kijken wij hoe wij de informatie naar u toe kunnen verbeteren.

Twee belangrijkste uitkomsten

Uit het onderzoek komen twee belangrijke conclusies.

1. Voorkeur voor uitgebreide informatie

61% van de respondenten ontvangt het liefst een uitgebreide brief met:

  • hoeveel pensioen ze tot dat moment hebben opgebouwd
  • hoe hoog het pensioen is dat ze kunnen bereiken én
  • hoe het opgebouwde pensioen is berekend

10% van de respondenten heeft genoeg aan een brief met alleen een bedrag van het pensioen dat ze kunnen bereiken.

2. Mensen zijn nauwelijks geïnteresseerd in risico’s

Als mensen algemene informatie ontvangen over hun pensioen, willen ze vooral weten hoeveel pensioen er voor hen is. Minder interesse is er voor informatie over de pensioenpremie, het pensioen voor hun partner en kinderen bij overlijden en regelingen bij arbeidsongeschiktheid. Informatie over de risico’s, bijvoorbeeld van beleggen, staat helemaal onderaan de lijst.

Wat wilt u weten over uw pensioen?

Als u vragen hebt over uw pensioen, kunt u voor de meeste antwoorden terecht op deze website. Als u inlogt in Mijn Pensioencijfers ziet u hoeveel pensioen u hebt opgebouwd en nog kunt bereiken. Informatie over uw pensioenregeling vindt u bij werknemer, oud-werknemer of gepensioneerde. Als u vragen hebt, kunt u ons bellen of mailen. Wij helpen u graag.

Wilt u meer weten over het onderzoek?

De Consumentenmonitor kunt u downloaden vanaf de website van de AFM.

Bron: AFM