Nieuws

Dekkingsgraad gedaald in mei

Onze financiële positie is er de afgelopen maand iets op achteruit gegaan. Dat is te zien aan onze actuele dekkingsgraad: die ging in mei iets omlaag. Onze beleidsdekkingsgraad ging wel iets omhoog.

Hoe staan we ervoor?

De stand per 31 mei 2021:

  • De actuele dekkingsgraad daalde in mei van 111,2% naar 110,2%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 102,9% naar 104,0%.

Hoe hoger onze beleidsdekkingsgraad, hoe financieel gezonder ons fonds is. Bij 100% hebben wij precies genoeg om nu en in de toekomst aan alle verplichtingen te voldoen.

Actuele dekkingsgraad omlaag, beleidsdekkingsgraad omhoog. Hoe kan dat?

Actuele dekkingsgraad omlaag

In mei ging de rente iets omlaag. Daardoor is er meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is geen goed nieuws voor onze financiële positie. Wel werden onze aandelen meer waard. Hierdoor steeg ons vermogen. Dit was alleen niet genoeg om de gevolgen van de dalende rente goed te maken. Al met al ging de actuele dekkingsgraad licht omlaag.

Beleidsdekkingsgraad omhoog

Vorig jaar in mei stonden we er heel anders voor. We zaten toen midden in de coronacrisis. Onze financiële positie was daardoor veel slechter. Deze ‘dip’ van vorig jaar verdwijnt langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad: die steeg in mei naar 104%.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur