De overstap naar het nieuwe stelsel is een heel proces. Daar zijn veel verschillende partijen bij betrokken, zoals de sociale partners, het bestuur, het Verantwoordingsorgaan en de Raad van Toezicht. Alle partijen hebben zo hun eigen rol en verantwoordelijkheid. Samen moeten ze ervoor zorgen dat de overstap naar de nieuwe regeling zorgvuldig gebeurt en dat de regeling de juiste invulling krijgt voor ons fonds. Het is een complexe operatie. We lichten de rol van de sociale partners er voor u uit.
Wat is de rol van de sociale partners?
De sociale partners maken straks enkele belangrijke keuzes over ons nieuwe pensioen. Ze gaan eigenlijk over de vorm en de inhoud van de nieuwe regeling. Dat was natuurlijk altijd al zo. Denk maar aan het bepalen van de hoogte van de premie. En zo kiezen zij straks ook het type regeling voor Bpf Foodservice. De sociale partners leggen ook hun voorkeur neer bij het bestuur om de opgebouwde pensioenen wel of niet mee te nemen naar de nieuwe regeling. Het bestuur neemt daarna het besluit en bepaalt in goed overleg met de sociale partners hoe om te gaan met de opgebouwde pensioenen. Het moment waarop we overstappen wordt ook bepaald door de sociale partners.
Overleg en nauwe samenwerking bestuur en de sociale partners
U ziet dat de sociale partners dus een belangrijke rol hebben. Bij veel belangrijke beslissingen over de vorm en inhoud van het nieuwe pensioen is het belangrijk dat dit in goed overleg gebeurt met het bestuur. Ons fonds heeft namelijk veel expertise in huis op pensioengebied. Er is daarom een nauwe samenwerking met het bestuur, via de commissie overleg sociale partners (COS). Deze commissie overlegt regelmatig met de sociale partners. Er worden dan ervaringen uitgewisseld, kennis gedeeld, contacten gelegd en vragen gesteld. Dit alles om te zorgen dat alle keuzes aansluiten op de behoeften van de deelnemers en werkgevers. En natuurlijk om straks goed voorbereid de overstap te maken.