‘Ons fonds moet veel geld opzij zetten voor later’

Vervolg: interview Jessica Matelski

Vervolg interview ....


Hoeveel risico neemt het fonds?

“Weinig. Ons risicoprofiel wordt mede bepaald door sociale partners (vakbonden en werkgevers). Zij vinden veilig beleggen erg belangrijk. Ook bij onze deelnemers toetsen we met enige regelmaat hoe zij denken over risico’s en hoeveel risico zij willen dat wij nemen. In onze branche hebben mensen over het algemeen geen hoge salarissen en daardoor geen hoge pensioenen. Als je niet veel hebt, is het extra vervelend als je iets verliest. De pensioenen verhogen blijft een streven. Maar we vinden het nog belangrijker om een verlaging te voorkomen. Dat is in 2019 ook weer gelukt .”
“Helaas is in januari 2020 wel de jaarlijkse pensioenopbouw verlaagd. Dat betekent dat iedereen dit jaar iets minder pensioen opbouwt voor dezelfde premie (zie ook het artikel in de pensioenkrant). Door de lage rente zou het bovendien kunnen dat deze verlaagde opbouw voor langere tijd noodzakelijk is. Op lange termijn heeft dat dan mogelijk ook veel impact op de hoogte van het pensioen dat je kunt bereiken.”
“Zo’n besluit blijft toch een beetje onder de radar, omdat je het effect nu niet direct ziet. We informeren iedereen hierover. Maar mensen vinden het lastig om alle informatie samen te brengen en te overzien wat dit betekent voor hun pensioen. Daarom is het des te belangrijker dat er een goed stelsel staat, dat er een goede regeling is en dat we goed communiceren.”
“Wij nemen als pensioenfonds onze verantwoordelijkheid. Maar het is een hele uitdaging om het voor iedereen goed te doen. De impact van een besluit kan verschillen per doelgroep, per leeftijd, etc. Onze taak is om op een evenwichtige manier met alle belangen rekening te houden.”

Goed dat alle doelgroepen in het bestuur vertegenwoordigd zijn?

“Ja. Ons fonds neemt diversiteit heel serieus. Vertegenwoordiging van: deelnemers en gepensioneerden, werknemers en werkgevers, mannen en vrouwen, jong en oud. Op de laatste twee punten heeft het fonds in 2019 een stap gezet nu ik ben toegetreden tot het bestuur. Het bestuur heeft er bewust voor gekozen om te zoeken naar een kandidaat in netwerken van vrouwen en jongeren. Ik heb ervaring met vermogensbeheer, maar het besturen van een pensioenfonds was nieuw voor mij. Ze hadden bij wijze van spreken ook kunnen kiezen voor iemand met 20 jaar bestuurservaring. Ook de Raad van Toezicht heeft stappen gezet om de diversiteit te bevorderen; het nieuwe lid per 1 januari 2020 is een vrouw, Evelien van Hilten. Zij brengt ook op het gebied van leeftijd de nodige diversiteit binnen de Raad van Toezicht.”

“Begin 2019 ben ik als aspirant gestart. Na toetsing door toezichthouder DNB ben ik benoemd. Vanaf de start heb ik me heel erg welkom gevoeld. Het is een leuke groep mensen die met elkaar omgaan in een open sfeer: we zijn kritisch, verschillen soms van mening, maar de discussies verlopen altijd met respect voor elkaar.”

Hoe werkt het met de nieuwe sleutelfunctiehouders?

“Je moet het zien als een nieuwe interne controle. Twee sleutelfuncties (interne audit en actuarieel) worden bekleed door externe deskundigen die het fonds inhuurt. Eén (risicobeheer) is een medebestuurder, Boudewijn Heineman. In eerste instantie komt er nogal wat op je af. Je hebt al zoveel regels en in- en externe controles. Is het zinvol als dit er nog bij komt? Hoe regelen we dat voor de mensen die nu twee petten op krijgen: bestuurder en sleutelfunctiehouder?”
“Nu het een tijdje loopt, zie je dat het een doel dient. Ik zie het meeste van de sleutelfunctiehouder risicobeheer. Hij heeft het zich al helemaal eigen gemaakt. In discussies stelt hij nét weer andere vragen, laat ons op weer een andere manier naar zaken kijken. Dat is goed. Nu kijken we bij elk besluit nog intensiever naar de risico’s. Niet alleen bij beleggen (waar het in de kern gaat om risico ten opzichte van rendement), maar ook bij niet-financiële zaken, zoals communicatie. We doen meer procesmatig en leggen meer vast. Ik ben blij dat we dit vorig jaar gedaan hebben. Nu, tijdens de coronacrisis, hebben we er profijt van.”