2018: het jaar van harmonisatie, wetgeving en goed beleggingsbeleid

Vervolg: interview Nico Passchier

Vervolg interview ....

“Een ander voordeel is het overzicht en inzicht in het pensioen. Als je vijf jaar geleden ergens een paar maanden gewerkt hebt, weet je dat nog wel. Over dertig jaar ben je dat wellicht vergeten, bestaat het bedrijf niet meer en is het pensioenfonds gefuseerd. Doordat alle beetjes bij elkaar blijven, zie je beter hoeveel en waar je pensioen is”, legt de werknemersvoorzitter uit.

Voor het pensioenfonds betekent dit dat we in 2019 druk zijn met oud-werknemers opsporen, hun pensioentjes overdragen en pensioentjes ontvangen van andere fondsen voor werknemers in onze sector en deze pensioentjes samenvoegen met het pensioen dat ze nu bij ons fonds opbouwen. Daarna is het ook voor het fonds goedkoper en overzichtelijker, want de kleine pensioentjes (die relatief duur zijn om te administreren) zijn weg en de bestaande pensioenen zijn aangevuld.

Harmonisatie: drie vliegen in één klap

Als het gaat om de administratie is daar in 2018 ook het nodige gebeurd. Nico Passchier: “Ons fonds heeft veel oud-werknemers die hun pensioen hebben laten staan. Deze vielen vaak nog in oude regelingen. Dat was historisch zo gegroeid. Om dat in een administratie goed te verwerken waren we veel tijd en geld kwijt. Begin 2018 is iedereen opgenomen in één pensioenregeling. Met deze harmonisatie vingen we drie vliegen in één klap: de pensioenleeftijd steeg, deeltijdpensioen werd mogelijk en onze administratie werd eenvoudiger.”

Nominatie Pensioen Pro Award

Mooi hoogtepunt was de nominatie voor de Pensioen Pro Award. "We werden genomineerd voor ons beleggingsbeleid. In 2016 zijn we anders gaan beleggen zodat we met behoud van zekerheid meer kans op rendement maken. En dat extra rendement is er ook geweest. Helaas was ons fonds niet de winnaar.
In 2018 zijn we over beleggen in gesprek gegaan met onze achterban. Met een kleine groep deelnemers heeft ons fonds van gedachten gewisseld over maatschappelijk verantwoord beleggen." Nico Passchier was daarbij: “Deelnemers willen best verantwoord beleggen, maar niet als het hen pensioen kost. Aan ons de taak om uit te leggen dat duurzaamheid op termijn geen geld hoeft te kosten. Integendeel. Duurzame bedrijven hebben meer toekomstperspectief.”
“Er is niet één setje regels als het gaat om maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat is een doorlopend proces: wat sluiten we uit en waarin investeren we? Wapens, kinderarbeid, etc. Daar blijven we ver van weg. We kijken steeds wat is haalbaar en wat past bij onze sector om juist wel of niet in te beleggen. Rendement staat daarbij nog steeds bovenaan. We zijn een klein fonds en sluiten ons aan bij aandelenfondsen. Indirect oefenen we invloed uit op de bedrijven waarin belegd wordt. Daarbij kijken we altijd naar de lange termijn.”

Op de agenda in 2019: strategie

“In 2019 gaat we met het bestuur opnieuw de hei op om onze strategie te evalueren en eventueel bij te sturen. Hoe realiseren we gestage groei voor de toekomst? Hoe kunnen we slim samenwerken met andere pensioenfondsen, bijvoorbeeld bij nieuwe wetgeving? Hoe kunnen we het proces rondom het aansluiten van bedrijven verbeteren?”, schudt Nico Passchier uit zijn mouw. Eén ding is zeker: het fonds zit niet stil. Over 2019 hebben we volgend jaar ook weer veel te melden.