Nieuws

Actuele dekkingsgraad gedaald in juli

Onze financiële positie is er de afgelopen maand op achteruitgegaan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die ging in juli omlaag. De beleidsdekkingsgraad steeg wel.

Hoe staan we ervoor?

De stand per 31 juli 2021:

  • De actuele dekkingsgraad daalde in juli van 111,4% naar 109,3%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 105,0% naar 105,9%.

Hoe hoger onze beleidsdekkingsgraad, hoe financieel gezonder ons fonds is. Bij 100% hebben wij precies genoeg om nu en in de toekomst aan alle verplichtingen te voldoen.

Actuele dekkingsgraad omlaag, beleidsdekkingsgraad omhoog

Ons vermogen groeide. Maar de rente ging omlaag.

In juli daalde de rente fors. Ons fonds heeft dan meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is geen goed nieuws voor onze financiële positie. Wel stonden daar positieve beleggingsopbrengsten tegenover. Hierdoor groeide ons vermogen. Dit was niet voldoende om de gevolgen van de dalende rente goed te maken. De actuele dekkingsgraad ging omlaag.

Beleidsdekkingsgraad reageert minder snel op dalende rente.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Daarom reageert de beleidsdekkingsgraad niet zo snel op een daling van de rente als de actuele dekkingsgraad. Ook zien we dat de ‘coronadip’ van 2020 bijna uit het gemiddelde is verdwenen. In combinatie met onze actuele dekkingsgraad die vooral in 2021 is gestegen, werkt dit positief door op onze beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur