Nieuws

Actuele dekkingsgraad gestegen in augustus

Onze financiële positie is in augustus verbeterd. Dat zien we aan de dekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad steeg naar 110,9%. Ook de beleidsdekkingsgraad steeg.

Hoe staan we ervoor?

De stand per 31 augustus 2021:

 • De actuele dekkingsgraad steeg in augustus van 109,3% naar 110,9%.
 • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 105,9% naar 106,8%.

Hoe hoger onze beleidsdekkingsgraad, hoe financieel gezonder ons fonds is. Bij 100% hebben wij precies genoeg om nu en in de toekomst aan alle verplichtingen te voldoen.

Waarom stegen de dekkingsgraden in augustus?

Er waren drie belangrijke ontwikkelingen:

 1. De rente is gestegen
  Een hogere rente heeft voor ons fonds twee gevolgen. Ten eerste is er minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie. Ten tweede daalt de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Dat is geen goed nieuws. Maar dat tweede effect is kleiner. Daardoor betekent de stijging van de rente toch een plus voor onze financiële positie.
 2. Aandelen werden meer waard
  We beleggen ook in aandelen. Daardoor steeg ons vermogen.
 3. De dip van vorig jaar gaat uit het gemiddelde
  De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Onze financiële positie ging aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 snel achteruit. Inmiddels verdwijnt die ‘dip’ van vorig jaar langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur