Meer over de verhoging van uw pensioen per 1 januari 2024

Wij verhogen uw pensioen per 1 januari 2024 met 4,6%. Deze verhoging kunnen we onder andere geven door de versoepelde regels van de overheid en ons verhogingsbeleid. Op deze pagina leest u er meer over.

Pensioen laten meegroeien met prijsstijgingen

Ons doel is om voor onze deelnemers en gepensioneerden een goed pensioen te verzorgen. Volgens ons beleid proberen we de pensioenen mee te laten groeien met de prijsstijgingen van de consumenten prijsindex (CPI). We kijken hierbij naar de prijsstijging van vorig jaar in vergelijking met dit jaar.

Om deze verhoging te kunnen doen, hebben we een andere berekeningsmethodiek toegepast dan voorheen.*

Financiële positie goed genoeg

We kunnen de pensioenen verhogen als onze financiële positie goed genoeg is. Voor het besluit over het verhogen van de pensioenen, was de beleidsdekkingsgraad (gemiddelde van de laatste 12 dekkingsgraden) op 31 oktober 2023 bepalend. Onze beleidsdekkingsgraad was toen 126,2%. Deze was hoog genoeg om de pensioenen met 1,8% te verhogen.

Verhoging op basis van versoepelde maatregelen overheid

Met de komst van de Wet toekomst pensioenen versoepelde de overheid de regels om de pensioenen te mogen verhogen. Door gebruik te maken van de versoepelde regels, kunnen we de pensioenen met 4,6% verhogen. De overheid geeft hier wel drie voorwaarden bij. Deze voorwaarden zijn:

  • de beleidsdekkingsgraad van het fonds moet sinds 1 juli 2022 minimaal 105% zijn;
  • de actuele dekkingsgraad mag niet onder de 105% zitten en door de toeslagverlening ook niet onder de 105% zakken, en
  • de verwachting van het pensioenfonds om mee te verhuizen naar het nieuwe pensioenstelsel.

Ons fonds voldoet aan deze drie voorwaarden.

Voordelen en nadelen voor iedereen op een rijtje

Het bestuur moet een evenwichtig besluit nemen over het gebruikmaken van de versoepelde regels. Dat betekent dat we de voor- en nadelen van deze verhoging voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt, heeft opgebouwd of krijgt uitgekeerd, meenemen bij het nemen van een besluit. De gevolgen van de verhoging voor de deelnemers heeft het bestuur op een rijtje gezet.

Hoe heeft het bestuur dit gedaan?

Het bestuur heeft voor iedereen gekeken naar de gevolgen op de korte en langere termijn. Want als we nu een toeslag geven, daalt onze dekkingsgraad. En dat heeft mogelijk gevolgen voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt (of heeft opgebouwd). Die gevolgen kunnen per leeftijdsgroep verschillen. Daar heeft het bestuur rekening mee gehouden. Zo zorgt het bestuur ervoor dat deze verhoging evenwichtig is.

Effect van de verhoging per leeftijdscategorie

Onderstaande grafiek laat zien wat de effecten zijn per leeftijdscategorie.

  • Gele lijn
    De gele lijn laat zien wat de situatie zou zijn als we geen verhoging zouden geven.
  • Paarse lijn
    De paarse lijn laat de invloed van de verhoging zien als we een verhoging van 1,8% hadden gegeven. Deze verhoging was mogelijk volgens ons verhogingsbeleid, zonder de versoepelde regels van de overheid.
  • Blauwe lijn
    De blauwe lijn laat de invloed zien van de verhoging van 4,6% op de pensioenopbouw per leeftijdscategorie. Dit is de verhoging volgens ons verhogingsbeleid en de versoepelde regels van de overheid.

In onderstaande tabel staan de percentages die horen bij de aangegeven leeftijd in de grafiek.

  • Geen verhoging
    De bovenste tabel laat de percentages zien zonder de verhoging in de middelste situatie (mediaan) en in de slecht weer situatie.
  • Verhoging 1,8% volgens verhogingsbeleid
    De middelste tabel laat de percentages zien met de verhoging volgens ons verhogingsbeleid, zonder de versoepelde regels van de overheid in de middelste situatie (mediaan) en in de slecht weer situatie.
  • Verhoging 4,6% volgens verhogingsbeleid en versoepelde regels
    De onderste tabel laat de percentages zien met de verhoging volgens ons verhogingsbeleid en de versoepelde regels van de overheid in de middelste situatie (mediaan) en in een slecht weer situatie.

Onderstaande grafiek laat zien wat de effecten van de verhoging zijn op korte termijn (bij het omzetten van de pensioenen naar de nieuwe pensioenregeling) voor een aantal verschillende leeftijden:

Onze conclusie

  • Met name de oudere deelnemers hebben het meeste voordeel van deze verhoging. De pensioenaanspraken van pensioengerechtigden gaan direct omhoog met 4,6%. 
  • Jongere deelnemers hebben op korte termijn minder voordeel van deze verhoging. Op de langere termijn is dit nadelig effect minder groot. Dat komt doordat jongere deelnemers over een langere tijd nog pensioen(kapitaal) kunnen opbouwen.
  • Het bestuur heeft deze voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen, waarbij het bestuur van mening is de versoepelde toeslag ondanks deze verschillen evenwichtig te vinden. Hierbij heeft het bestuur o.a. meegewogen dat bij het geven van deze verhoging er voldoende vermogen over blijft voor een verdeling over de individuele pensioenpotjes bij de transitie naar de nieuwe pensioenregeling, ook voor de jongere generatie. Daarnaast is niet alle ruimte benut die de versoepelde wetgeving biedt om zo ervoor te zorgen dat er niet nog grotere nadelige effecten ontstaan voor de jongere deelnemers.    

Hebt u nog vragen?

Neem dan contact met ons op.

 

*We hebben nu gekeken naar het zogenoemde gepubliceerde gecorrigeerde prijsindexcijfer naar aanleiding van de aangepaste onderzoeksreeks van het CBS, waardoor vanaf 1 januari 2023 gerekend wordt met de vanaf oktober 2022 berekende gecorrigeerde prijsindexcijfers. In deze periode stegen de prijzen met 5,3%.