Nieuws

Stijging van de dekkingsgraad in november

In november 2020 steeg onze actuele dekkingsgraad van 100,6% naar 104,4%. De beleidsdekkingsgraad bleef precies 100%.

Dit is de stand per 30 november 2020:

  • De actuele dekkingsgraad steeg in november van 100,6% naar 104,4%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, bleef in november gelijk: 100,0%.

Ons fonds is financieel gezond bij een beleidsdekkingsgraad van 114,6%. Dat betekent dat er voor elke € 100 die wij (in de toekomst) aan pensioen moeten uitkeren, nu € 114,60 aan vermogen aanwezig zou moeten zijn. Omdat onze beleidsdekkingsgraad 100% is, betekent dit dus dat we voor elke € 100 euro die we moeten uitkeren, precies € 100 in kas hebben. Er is geen reserve. 

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Op dit moment verandert er niets aan uw pensioen. Gepensioneerden krijgen hun pensioen gewoon uitgekeerd. Aan de opgebouwde pensioenen verandert er ook niets.
Aan het einde van het jaar maken we de balans op. Het is nu niet te zeggen hoe we er dan financieel voor staan. Bij de onderhandelingen over het Pensioenakkoord heeft minister Koolmees gezegd dat fondsen hun pensioenen niet hoeven te verlagen als de actuele dekkingsgraad eind 2020 boven de 90% ligt. Dat is nu bij ons het geval. We volgen dit uiteraard op de voet en houden u op de hoogte.

Waarom steeg de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad steeg in november, omdat onze (aandelen-)beleggingen meer waard werden. Een van de oorzaken was de positieve berichtgeving over de ontwikkelingen rondom de coronavaccins. Ook steeg de rente in november. Daardoor hoeft ons fonds minder geld opzij te leggen om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Beide ontwikkelingen zijn positief voor onze financiële positie.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur