Nieuws

U gaat per 1 januari 2021 minder pensioen opbouwen

De rente is al jaren erg laag. Een pensioenfonds moet bij een lage rente meer geld opzij leggen om straks alle pensioenen te kunnen betalen. Dat maakt het pensioen duur. Het bestuur heeft daarom moeten besluiten dat het opbouwpercentage voor uw pensioen omlaag gaat. Dat betekent dat u vanaf 1 januari 2021 minder pensioen gaat opbouwen.

De pensioenpremie die u en uw werkgever betalen, wijzigt niet. We gaan de pensioenen ook niet verlagen, want onze financiële positie is voldoende.

Wat betekent de wijziging?

Het pensioen dat u tot nu toe hebt opgebouwd, wijzigt niet. Wat wel wijzigt, is het pensioen dat u vanaf 1 januari 2021 gaat opbouwen. Want elk jaar bouwt u over uw salaris een percentage aan pensioen op. Dat noemen we het opbouwpercentage. Dit opbouwpercentage gaat vanaf 1 januari 2021 omlaag van 1,41% naar 1,29%.

Wilt u weten wat dit betekent voor uw pensioen?

Bekijk deze rekenvoorbeelden om u een beeld te vormen van het effect.

Waarom is deze maatregel nodig?

Een pensioenfonds moet bij een lage rente meer geld opzij leggen om straks alle pensioenen te kunnen betalen. De rente is nu erg laag. Ons fonds heeft daarom meer geld nodig voor de pensioenen in de toekomst. Dit kan met een verhoging van de pensioenpremie. Maar veel bedrijven hebben het nu ook moeilijk en kunnen deze extra pensioenpremie niet betalen. In plaats daarvan daalt het opbouwpercentage. Dit betekent dat u voor dezelfde premie iets minder pensioen terug krijgt.

Hoe lang duurt de maatregel?

De nieuwe opbouw gaat in op 1 januari 2021 en geldt voor de pensioenopbouw vanaf dat moment tot uw pensioen ingaat. Het kan zijn dat het opbouwpercentage tussentijds opnieuw wijzigt als de situatie daarom vraagt. Dat kan een aanpassing omhoog of omlaag zijn.

Check uw pensioen

Het is belangrijk dat u geregeld uw pensioen checkt. Dat kan eenvoudig door in te loggen in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers. Dat komt u straks niet voor verrassingen te staan.

Wanneer ontvangt u meer informatie?

In januari ontvangt u van ons persoonlijk bericht. Het nieuwe pensioenreglement waarin dit opbouwpercentage is aangepast, publiceren wij op onze Documentenpagina. U kunt het pensioenreglement downloaden of bij ons opvragen.