Nieuws

Financiële positie in april weer verbeterd

Onze financiële positie is in april weer verbeterd. Dat is te zien aan de dekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad steeg naar 111,2%. Ook onze beleidsdekkingsgraad steeg.

Hoe staan we ervoor?

De stand per 30 april 2021:

 • De actuele dekkingsgraad steeg in april van 109,6% naar 111,2%.
 • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 101,7% naar 102,9%.

Hoe hoger onze beleidsdekkingsgraad, hoe financieel gezonder ons fonds is. Bij 100% hebben wij precies genoeg om nu en in de toekomst aan alle verplichtingen te voldoen.

Waarom stegen de dekkingsgraden in april?

Er waren drie belangrijke ontwikkelingen:

 1. De rente is gestegen.
  Een hogere rente heeft voor ons fonds twee gevolgen. Ten eerste is er minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie. Ten tweede daalt de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Dat is geen goed nieuws. Maar dat tweede effect is kleiner. Daardoor betekent de stijging van de rente toch een plus voor onze financiële positie.
 2. Aandelen werden meer waard.
  We beleggen ook in aandelen. Daardoor steeg ons vermogen.
 3. De dip van vorig jaar gaat uit het gemiddelde.
  Vorig jaar in april stonden we er heel anders voor. Dat was aan het begin van de coronacrisis. Toen werd onze financiële positie in één klap veel slechter. Net als vorige maand verdwijnt deze ‘dip’ van vorig jaar uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad. Die ging daardoor ook omhoog in april.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur