Nieuws

Dekkingsgraad daalt licht in september: 111,9%

De dekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen.

De dekkingsgraad van Bpf GIL kwam eind september uit op 111,9%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ongeveer 1,12 euro beschikbaar is.

Twee dekkingsgraden

De bovenstaande dekkingsgraad van 111,9% is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad melden aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont.
De actuele dekkingsgraad van het fonds daalde in september van 106,3% naar 104,4%.

Ontwikkelingen september

In de maand september is er een negatief rendement behaald op de beleggingen in aandelen. Zowel de MSCI World Index (ontwikkelde markten wereldwijd) als de MSCI Emerging Markets Index (opkomende markten) hebben een verlies laten zien. De beleggingen in aandelen van Bpf GIL vormen circa 25% van de gehele beleggingsportefeuille. Deze zijn zo belegd, dat ze de bovengenoemde indices zo goed mogelijk volgen. Zodoende is er een verlies geleden op de aandelenbeleggingen van Bpf GIL, waardoor de dekkingsgraad is gedaald.

Daarnaast is de rente in september gedaald. Hierdoor is de waarde van de beleggingen in vastrentende waarden gestegen. De dalende rente heeft echter ook een stijgend effect op de hoogte van de voorziening. Immers, als de rente daalt, heeft het pensioenfonds nu meer geld in kas nodig om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Het effect van de gedaalde rente op de waarde van de voorziening was groter dan het effect op de beleggingen in vastrentende waarden. Door de daling van de rente is de dekkingsgraad nog verder gedaald.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf GIL zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur