Nieuws

Onze financiële positie bijna ongewijzigd

De beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds zegt iets over de financiële positie. Het geeft de verhouding weer tussen het aanwezige vermogen en de pensioenverplichtingen. 

De beleidsdekkingsgraad is afgelopen maand stabiel gebleven. Die steeg in juni 2017 nauwelijks naar 105,5%. Dat betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ruim 1,05 euro beschikbaar is. Vorige maand was de beleidsdekkingsgraad 105,4%.

Twee dekkingsgraden

Ons pensioenfonds heeft twee dekkingsgraden:

•    een actuele dekkingsgraad en
•    een beleidsdekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad wordt aan het einde van elke maand bepaald en is een momentopname. De actuele dekkingsgraad daalde in juni van 107,9% naar 107,2%.
De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de actuele dekkingsgraad. Het bestuur bepaalt zijn beleid op basis van, de naam zegt het al, de beleidsdekkingsgraad. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Ontwikkelingen in juni

In juni is de rente gestegen waarmee het fonds zijn verplichtingen moet berekenen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen. Wij hoeven bij een hogere rente minder in kas te houden om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. 

Onze beleggingen zijn in juni iets minder waard. Ons vermogen nam met 1,5%-punt af. De som van beide ontwikkelingen zorgde voor een lichte verslechtering van onze financiële positie in de maand juni met 0,7%-punt. De beleidsdekkingsgraad bleef stabiel. Dat komt omdat het een gemiddelde is van 12 maanden. Bekijk hier het overzicht van de ontwikkelingen op de actuele dekkingsgraad in de afgelopen maand.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingen van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was eind mei het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 105,4% en de vereiste dekkingsgraad is 112,2% (stand ultimo eerste kwartaal 2017).
Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 10 jaar te verbeteren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de beleidsdekkingsgraad van Bpf Foodservice zich heeft ontwikkeld in de afgelopen maanden. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur