Nieuws

Onze dekkingsgraden zijn in maart opnieuw gestegen

Na februari ging het ook in maart financieel beter met ons fonds. Dat is te zien aan de dekkingsgraad. De actuele dekkingsgraad steeg met 3,2% naar 109,6%. Ook onze beleidsdekkingsgraad steeg.

Hoe staan we ervoor?

De stand per 31 maart 2021:

 • De actuele dekkingsgraad steeg in maart van 106,4% naar 109,6%.
 • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 100,4% naar 101,7%.

Hoe hoger onze beleidsdekkingsgraad, hoe financieel gezonder ons fonds is. Bij 100% hebben wij precies genoeg om nu en in de toekomst aan alle verplichtingen te voldoen.

Waarom stegen de dekkingsgraden in maart?

Er waren drie belangrijke ontwikkelingen:

 1. De marktrentes zijn gestegen.
  Een hogere rente heeft voor ons fonds twee gevolgen. Ten eerste hoeft het fonds minder geld te reserveren om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie. Ten tweede daalt de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Dat is geen goed nieuws. Maar dat tweede effect is kleiner. Daardoor betekent de stijging van de rente toch een plus voor onze financiële positie.
 2. Andere beleggingen werden meer waard.
  Aandelen (in westerse landen) werden meer waard. Daar profiteren wij ook van, omdat wij ook daarin beleggen.
 3. De dip van vorig jaar gaat uit het gemiddelde.
  Vorig jaar in maart stonden we er heel anders voor. Dat was de start van de coronacrisis. Toen werd onze financiële positie in één klap veel slechter. Deze ‘dip’ van vorig jaar gaat nu uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad. Die ging daardoor ook omhoog in maart.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur