Nieuws

Financiële positie opnieuw iets beter

De beleidsdekkingsgraad van ons pensioenfonds kwam eind februari 2017 uit op 104,5%. Dit betekent dat voor iedere euro pensioen die uitbetaald wordt, of in de toekomst uitbetaald gaat worden, ongeveer 1,05 euro beschikbaar is. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 104,1%.

2 dekkingsgraden

Ons pensioenfonds heeft twee dekkingsgraden:
•    een actuele dekkingsgraad en
•    een beleidsdekkingsgraad

De actuele dekkingsgraad wordt aan het einde van elke maand bepaald en is een momentopname. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de actuele dekkingsgraad. Het bestuur bepaalt zijn beleid op basis van, de naam zegt het al, de beleidsdekkingsgraad. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

Waarom steeg de actuele dekkingsgraad in februari?

De rente waarmee ons fonds zijn financiële positie moet berekenen, is gedaald. Een lagere rente is slecht nieuws voor onze dekkingsgraad. Dat betekent namelijk dat ons fonds meer geld opzij moet zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. De rente daalde omdat er veel onzekerheid is op politiek vlak: Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben dit jaar belangrijke verkiezingen. Ook het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank drukt de rente.

Onze dekkingsgraad is echter niet gedaald en dat komt doordat februari wel een goede maand was voor onze beleggingen. Daardoor steeg het vermogen van ons fonds. Ondanks de lage rente, kon de dekkingsgraad daardoor toch stijgen. Bekijk hier het overzicht van de ontwikkelingen op de actuele dekkingsgraad in de afgelopen maand.

Vereiste beleidsdekkingsgraad

De vereiste dekkingsgraad van een pensioenfonds is gebaseerd op de pensioenverplichtingen van het fonds, verhoogd met de benodigde financiële buffers. Is de beleidsdekkingsgraad lager dan de vereiste dekkingsgraad, dan heeft het fonds een tekort aan financiële reserves. Dit was in eind 2016 het geval bij ons pensioenfonds: de beleidsdekkingsgraad was 103,9% en de vereiste dekkingsgraad was 112,3% (stand ultimo 2016).

Ons fonds heeft een herstelplan moeten indienen bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). In dit plan staan maatregelen om de financiële positie binnen een termijn van 10 jaar (11 jaar in 2016) te verbeteren.

Meer informatie

In een grafiek ziet u hoe de dekkingsgraad van Bpf Foodservice zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur