Nieuws

Toeslagenbeleid Bpf GIL gewijzigd

Ons pensioenfonds heeft per 1 juli 2015 het toeslagenbeleid gewijzigd. Dit is het beleid voor de jaarlijkse verhoging van uw (opgebouwde) pensioen. Een verhoging moet ervoor zorgen dat uw pensioen zijn waarde behoudt. U hebt niet automatisch recht op een verhoging. Dat kan alleen wanneer het fonds er financieel goed genoeg voor staat.

Waarom is het beleid gewijzigd?

Bpf GIL heeft het toeslagenbeleid gewijzigd, omdat:

  • de overheid de regels heeft veranderd voor het verhogen van pensioenen
  • het fonds duidelijker wil communiceren over de mogelijkheden voor het verhogen van de pensioenen, en
  • het gewijzigde beleid meer mogelijkheden biedt voor een aanvullende verhoging (de zogenoemde inhaaltoeslag).

Werknemers

De grootste wijzigingen hebben plaatsgevonden bij de werknemers. Deze wijzigingen vindt u hieronder:

  1. Prijsstijging in plaats van loonstijging
    Voorheen had het fonds de ambitie om de (opgebouwde) pensioenen jaarlijks aan te vullen met maximaal 70% van de algemene loonstijging in de branche Groothandel in Levensmiddelen. Dat is nu gewijzigd naar maximaal 100% van de gemiddelde prijsstijging voor alle huishoudens, die het CBS heeft gepubliceerd.
     
  2. Aanvullende verhoging uit de premie-/ toeslagreserve
    Het kan voorkomen dat ons fonds in een bepaald jaar niet genoeg beleggingsrendement haalt om de opgebouwde pensioenen te verhogen met 100% van de gemiddelde prijsstijging. In het nieuwe toeslagenbeleid kan het fonds dan vanuit de premie-/ toeslagreserve een aanvullende verhoging toekennen aan de werknemers tot maximaal 100% van de gemiddelde prijsstijging. Dit kan alleen wanneer deze reserve naar verwachting de komende jaren niet nodig is om een premietekort op te vangen.
    Voorheen was er alleen een toeslagreserve van waaruit een dergelijke aanvullende verhoging kon worden toegekend.

Oud-werknemers en pensioengerechtigden

Ook voor de oud-werknemers en pensioengerechtigden heeft het fonds de verhogingsambitie gewijzigd naar maximaal 100% van de gemiddelde prijsstijging voor alle huishoudens. Voorheen was dit maximaal 70% van de gemiddelde prijsstijging.

Alleen wanneer er genoeg geld is

De pensioenverhoging is afhankelijk van de financiële positie van ons pensioenfonds. Wij verhogen de pensioenen alleen wanneer de financiële positie goed genoeg is.
Daarbij moet het fonds rekening houden met de wettelijke regels die per 1 juli 2015 gelden. Daarin staat onder meer dat een pensioenfonds de pensioenen pas mag verhogen wanneer de beleidsdekkingsgraadDe gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. hoger is dan 110%. De beleidsdekkingsgraad van Bpf GIL lag eind 2015 onder die grens. Daarom is uw (opgebouwde) pensioen niet verhoogd per 1 januari 2016.  

Inhaaltoeslag

Wanneer het fonds één of meerdere jaren geen of geen volledige verhoging heeft kunnen toekennen, is er de mogelijkheid om een aanvullende verhoging (een zogenoemde inhaaltoeslag) toe te kennen aan alle doelgroepen. Zo kunnen verhogingen die u in de voorgaande jaren hebt gemist, geheel of gedeeltelijk worden ingehaald. Het fonds mag dit alleen doen wanneer er voldoende vermogen is om in de toekomst de volledige verhoging te blijven toekennen. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de verhoging van uw pensioen? Kijk dan bij Verhoging Pensioen voor werknemersoud-werknemers of pensioengerechtigden. De actuele financiële positie van het fonds ziet u in deze grafiek.